16mm-Festivalen 2023

Etter tre år i dvale, gjenlives Cinema Neuf's hyllest til alles favoritt mellomstore analoge spillefilmsformat; fra torsdag 9. Mars til lørdag 11. Mars

KJØP BILLETTER HER! 🎫

PROGRAM

Torsdag

Festivalen åpnes mykt, med en enestående visning og film fra Vibeke Løkkeberg, hvis tittel i tilegg er apt for en åpningsfilm:

19:00 – Åpenbaringen

I Åpenbaringen fra 1977, følger vi Inger, som i en alder på 50 begynner i sin første jobb utenfor hjemmet, etter et liv som husmor, og med lite ellers kontakt med samfunnet.

Filmen ble møtt med både hyllest og en aldri så liten nakenkontrovers da den først kom ut, og vi gleder oss til å få sett den på smalt format på stor skjerm hos oss på Cinema Neuf!

FREDAG

Fredag dedikeres til den tyske pioneren Lotte Reiniger, og hennes arbeider innen animasjon, kulminerende i en stumfilmkonsert.

17:00 – Reinigers Kortfilmer

En fremvisning av et assortement Reiniger-kortfilmer, deriblant fra hennes eventyrsyklus.

En spesiell takk må gå til British Film Insititute (BFI), som sa seg medgjørelige til å leie ut filmrullene for denne seansen!

20:00 – STUMFILMKONSERT:

Prince Achmed × ROSA FAENSKAP

Som et fredagsklimaks har vi en stumfilmkonsert for Reinigers mest kjente verk "Prince Achmed", som er den eldste gjenlevende animerte spillefilmen.

Til å sette lyd til bilde, får vi hjelp fra Oslobaserte ROSA FAENSKAP, hvis musikk kjennetegnes av å være et friskt pust i Black Metal sjangeren; med deres miks av et massivt lydbilde og massive trommer, med mer aetheriske seksjoner; drømmende melodier, og lyrikk om skeivhet.

Vi gleder oss til å høre også gi en gammel film et friskt pust, med deres spillerier under Prince Achmed!

LØRDAG

Avsluttende vår 16mm-bonanza, vises ⅔ av Anja Breien's Hustruerfilmer, kring en prat med lolkal kringkastør; Nova Noir.

16:00 – Hustruer

I Hustruer møter vi Heidrun, Kaja og Mie, som møtes igjen på en gjenforening 15 år etter å ha avsluttet folkeskolen. Gjenforeningen leder til ruminering over livene de tre lever, og fungerer som et springbrett for en tokt på by'n, hvor rangelen prioriteres over hjemmeplikten.

Anja Breien lagde Hustruer som en direkte respons til den amerikanske "Husbands" av John Cassavetes, men filmen er langt mer enn et enkelt kontrapunkt til den filmen, og ble godt tatt i mot da den kom ut i 1975.

18:00 – Drøserier × Nova Noir

Inn i tredjedagen med smalfilm, tenkte vi å foreta oss noe litt annet; og har fått med oss filmredaksjonen Nova Noir, fra husets egen radiostasjon Radio Nova.

Hva drøsen kommer til å gå i forblir spekulativt, men det skal ikke sees bort ifra at filmformater; fremvisning av gitte filmformater; og opp og nedsider med en spesifikk millimeterbredde kommer til å være blandt emnene diskutert.

21:00 – Hustruer – 10 år etter

Vi klarte dessverre ikke vente 10 hele år før vi satte igang med Anja Breiens Hustruer oppfølger, men tre timer etter Hustruer, viser vi Hustruer – Ti år etter!

Igjen møter vi Heidrun, Kaja og Mie i tidsrommet rundt et jubileum - som denne gangen avholdes til karneval. Denne gangen er det jula som avdankes i favør for videre rangling, da jubileet skjer på selveste lille julaften.

Som sin forgjenger møttes filmen med god kritikk, og vant tilogmed to amandapriser; for 'beste film' og 'beste skuespillerinne'!