Gratis stumfilmvisning: Nosferatu (1922)

31. Oct, 2017
Kl. 19:00
Pris: 40,- / 60,-
Event type:

OPPDATERT: VI ER DESSVERRE NØDT TIL Å AVLYSE KONSERTEN MED AXEL SKALSTAD. VI VISER FILMEN GRATIS, SÅ LENGE DET ER PLASS. FOR REFUSJON AV BILLETTER, KONTAKT OSS PÅ FACEBOOK ELLER SEND EN MAIL TIL MARTA@CINEMANEUF.NO MED KVITTERING.

Det stinker rotter og råtne lik av den tyske ekspresjonismens stumme vampyrtolkning. Til 95-års jubileet viser vi filmen med livemusikk av jazz-trommisen Axel Skalstad.

Murnaus Nosferatu ble lansert allerede i 1922, lenge før den klisjéfylte vampyren hadde manifestert seg i populærkulturen. Som et resultat av dette, fremstår filmen den dag i dag som en rendyrket versjon av den arkaiske myten fra Transylvania. Nosferatu glitret over lerretet hele ni år før Hollywoods versjon, Dracula. Filmens vampyrisme føles nesten dokumentarisk, og med sine snart 100 år på baken, er den helt klart en artefakt fra en svunnen tid.

Skuespilleren bak vampyrsminken het Max Schreck – noe som høres ut som oppfunnet trivia. At det var en ekte okkultist (Albin Grau) sto bak det svært kortlevde produksjonsselskapet som produserte filmen, gir også Nosferatu en myteomspunnede kvalitet. Utrolig nok ble også filmen nesten tilintetgjort. Enken til Dracula-forfatteren Bram Stoker saksøkte filmen da Tyskland ikke hadde rettighetene i orden. Da Murnau og produksjonsselskapet ikke hadde mulighet til å betale under den voldsomme inflasjonen i Tyskland på starten av 20-tallet, bestemte tyske myndigheter seg for å ødelegge alle kopier av filmen. Heldigvis eksisterte noen kopier av filmen utenfor de tyske myndighetens klør, og filmen forble.

English:

An early take on Bram Stoker’s Dracula, director F.W Murnau’s vision of the Vampire produced a haunting silent film which still evokes horror. WIth live music from jazz drummer Axel Skalstad.

Friedrich Wilhelm Murnau
Tyskland
1922
Blu-ray
84 min

Pris: 40,- / 60,- + kontingent 25,- (kontingent betales ved førstegangsbesøk og er semesterbasert)
Billetter kan kjøpes i døra.

Kommentarer: