Skøytekongen (1953)

09. Feb, 2017
Kl. 19:00
Pris: 40 / 60,-
Event type:

Hvordan kunne man våge å lage en film med tittelen «Skøytekongen» i 1953?

Fra ett synspunkt var tittelen råkommersiell, for dette handlet vel bare om å vri noen ekstra dråper ut av det nasjonale ikonet Hjallis, som tok tre gull under OL i 1952, og som var den opplagte modell for filmens skøytekonge. Tittelen var ikke stort bedre hvis filmens hensikt var å avkle skøytestjernen – og dermed rokke ved den sterkeste glorien i norsk idrett. I så fall var tittelen overambisiøs, og filmen var samtidig dømt til å få publikum mot seg. Typisk nok var det en ivrig guttebokforfatter, Bjørn Storberget, som kom til regissør Nils R. Muller med ideen om å lage en fiktiv film om Hjallis.

Hovedpersonen Hans Hellemo skulle være lastebilsjåfør og skøyteløper, som den virkelige Hjallis, og stå i klemme mellom kravene fra familie og publikum. Dette kunne også Hjallis oppleve, men vi ser samtidig sjangermønsteret til den typiske tragedien, og forfatteren Sigbjørn Hølmebakk ble hentet inn som manusforfatter, kanskje for å unngå det mest forutsigbare i dette velkjente plottet?

Filmen «Skøytekongen» skulle fort vikle seg inn i seg selv. I Norge var det strengt forbudt å tjene penger på idrett fram til 1980, og selv om en skøytekonge kunne tillate seg det meste, kunne ikke Hjallis heve honorar på en slik filmrolle. I stedet fikk han oppgaven med å lære den kjente skuespilleren Lasse Kolstad å gå på skøyter.

Fakta
Regissør: Nils R. Müller
Land: Norge
Format: 35mm
Årstall: 1953
Lengde: 91 minutter

Skrevet av Knut-Anders Løken

Pris: 40,- / 60,-
+ kontingent 25,- (kontingent betales ved førstegangsbesøk og er semesterbasert)

Billetter kan kjøpes i døra.

NB. Bildet er ikke tatt fra filmen.

Aldersgrense: 18 år.

Kommentarer: