Samisk uke: Veiviseren

04. Feb, 2019
Kl. 19:00
Pris: 40,- / 60,-
Event type:

Den unge mannen Aigin opplever at familien hans blir drept av tsjudene, et omreisende folk fra Karelen som er på røvertokt på Finnmarksvidda. Han blir oppdaget og klarer så vidt å komme seg unna. Han drar så til de andre samene for å fortelle om tragedien som har skjedd. Nå må de ta et viktig veivalg. Skal de flykte mot kysten eller skal de kjempe i mot? Selv om Aigin vil hevne seg på tsjudene råder vismannen Raste ham til å flykte. Aigin og tre jegere trosser rådet og drar mot tsjudene for å drepe dem. Videre følger vi deres dramatiske kamp mot den brutale fienden.

I filmen får vi et innblikk i samenes levesett, åndsliv og forhold til naturen. Sentrale temaer i filmen er hevn, moral og mot. Handlingen er basert på samiske sagn fra 1100-1200-tallet der en samisk veiviser bruker sin list til å overvinne tsjudene. Disse har blitt gjenfortalt i Finnmark i nesten tusen år.

Veiviseren var den første samiskspråklige filmen som ble produsert. Den ble en større suksess enn forventet. Den var både en film som kunne hevde seg internasjonalt, og som gjorde at en minoritet som samene fikk oppmerksomhet. I Norge så var det den første filmen siden Ni liv (1957) til å bli nominert til Oscar. Her hjemme vant den Amanda for beste film.

 

 

Nils Gaup

Norge

1987

35 mm

82 min

Sami dialogue

Norwegian subtitles

Kommentarer: