Dobbeltvisning: Olsenbanden – 35mm

08. Mar, 2018
Kl. 19:00
Pris: 40,- / 60,-
Event type:

Historien om hvordan de norske filmene om Olsenbanden ble til er mer sammensatt enn mange i dag er klar over. 

Olsenbanden, operasjon Egon

Mange er klar over at Knut Bohwim fikk en idé om å importere og lage en norsk versjon av Erik Balling og Henning Bahs’ danske kino-suksess Olsen-banden (1968). Det langt færre kjenner til er imidlertid hvor mye av sitt eget Teamfilm tok med seg inn i fornorskelsesprosessen.

Tidligere på 60-tallet hadde Teamfilm tatt det norske kinopublikum med storm med en fornyelse av den norske folkekomedien. Suksessoppskriften var en mer moderne og raskere klipperytme, samt introduksjon av Egil Monn-Iversens karakteristiske revyelementer og -skuespillere. Resultatet var ny Norgesrekord med 1,6 millioner besøkende for Operasjon løvsprett (1962), til dags dato kun slått av Flåklypa Grand prix (1975).

Teamfilm laget også to filmatiseringer av Egil Lians korthistorier fra Oslos underverden preget av småkjeltringer og løse fugler med ofte lite gjennomtenkte planer. Arve Opsahl har rollen som Slegga i både Nydelige nelliker (1964) og Sus og dus på by’n (1968), en figur som minner svært mye om hans tidligere rolle som den litt enkle, men varme og komiske Bottolph. Carsten Byhring spiller på sin side en rolle som er til forveksling lik den Egon Olsen vi senere lærte å kjenne gjennom 70-tallet. Han var også opprinnelig tiltenkt nettopp denne rollen, men måtte i siste liten bytte plass med Opsahl etter at denne hadde insistert og sagt: «Det er jeg som skal være Egon».

Knut Bowim
Norge
1969
35mm
81min
NORWEGIAN DIALOGUE
NO SUBTITLES

Olsenbanden og Dynamitt-Harry

Når Egon forelsker seg finner han ut at livet som fengselsfugl må ta slutt en gang for alle. Egon og resten av olsenbanden har nå bestemt seg for å bli lovlydige borgere, men selv ikke da klarer de å unnslippe trøbbel. Da det Norges bank blir ranet er Olsenbanden de første beskyldt for ugjerningen. I denne andre filmen om den kriminelle, men sjarmerende trioen, må de for første gang bevise sin rettmessige uskyld.

Denne filmen, regissert av Ove Kant, er også introduksjonen til Dynamitt- Harry. Kan denne karen med en forkjærlighet for alkohol og sprengstoff hjelpe banden med å finne den virkelige skurken?

Dette er også den første norske filmen som tar i bruk den velkjente olsenbanden- vignetten.

Ove Kant
Norge
1970
35mm
100min
NORWEGIAN DIALOGUE
NO SUBTITLES

Pris: 40,- / 60,- + kontingent 25,- (kontingent betales ved førstegangsbesøk og er semesterbasert)

Kommentarer: