Besøk av regissør Knut Andersen + Sus og dus på by’n – 35mm

14. Sep, 2017
Kl. 19:00
Pris: 40,- / 60,-
Event type:

«Slegga» er tilbake utenfor murene! Sammen med «Reven» og den bedårende Nelly forsøker han nye tvilsomme metoder for å skaffe penger.

Filmen er den andre av to filmatiseringer TeamFilm gjorde av Egil Lians umåtelig populære noveller om fargerike småkriminelle i Oslo. Lian pleide å besøke tingretten, hvor han fikk overvære rettsprosessene mot byens løse fugler og innblikk i deres mer eller mindre gjennomtenkte lovbrudd. Dette ble stoff til historiene han først publiserte i Dagbladet, og senere fikk utgitt i boks form.

For Nydelige nelliker (1964) ble historiene bearbeidet og flettet sammen til én sammenhengende film under Andersens regi. Med Sus og dus på by’n (1968) valgte filmskaperne en annen tilnærming. Den ble laget som et sjeldent eksempel på en norsk episodefilm, hvor TeamFilms trekløver regisserte hver sin novelle til sin episode. Dette var blitt gjort en rekke ganger av kjente navn på kontinentet, men dette ble den første rene norske produksjonen av denne typen.

Filmen ble også til på en spesiell måte. Selskapet stod uten noe å gjøre, hadde en mengde sort-hvitt-film til overs, og de tenkte at det var viktig å komme i gang med «noe». Det var da de kom på idéen om å lage denne filmen på et ekstremt lavt budsjett, opprinnelig uten statsstøtte, selv om denne med stor overraskelse ble innvilget.

Filmen er ifølge Knut Bowhim den prosentvis mest innbringende TeamFilm noensinne produserte, men likevel både interessant og underholdende. Og mon tro om ikke det er elementer fra disse to produksjonene som har bidratt til at den norske Olsenbanden-serien ble noe langt mer enn en dårlig etterligning av et dansk konsept.

Knut Andersen, Knut Bohwim og Mattis Mathiesen
1968
Norge
35mm
75 min

Pris: 40,- / 60,- + kontingent 25,- (kontingent betales ved førstegangsbesøk og er semesterbasert)

Billetter kan kjøpes i døra.

Kommentarer: