Besøk av Sigve Endresen

Kategori: Filmrull, Regissørbesøk

Torsdag 20.04.17 var Cinema Neuf så heldige å få besøk av regissør Sigve Endresen til visningen av hans eneste egenregisserte spillefilm, Byttinger (1991), til stor glede for de fremmøtte på denne sjeldne anledningen.

Før filmen fikk publikum høre noen spennende anekdoter og detaljer rundt planleggingen og innspillingen av filmen. Det var et spesielt interessant å høre at dette var debuten til så mange skuespillere som dengang var kommet rett ut av teaterhøyskolen, men som nå er store kjente navn, som Stig Henrik Hoff og Bjarte Hjelmeland. Regissøren kunne også fortelle en hel del fra sin lange og meritterte karriere, både som regissør og produsent, helt fra det tidlige samarbeidet med, blant andre, Sølve Skagen om hans kritiske dokumentarfilmer i slutten av 1970-årene, via hans eget arbeid med dokumentarfilm om vanskeligstilt ungdom på 80- og 90-tallet, frem til hans mange produsentoppdrag gjennom hans virke i Motlys.

Byttinger (1991) kom to år etter Endresens berømte dokumentar For harde livet (1989), som handler om ungdom på skråplanet generelt, og Tyrilikollektivets arbeid med å hjelpe på dem tilbake spesielt. Denne ble senere fulgt opp med Store gutter gråter ikke (1995) og Leve blant løver (1998) og ettertiden har regnet dem som en trilogi. Byttinger (1991) er både tematisk og kinematografisk beslektet med disse. På tross av at dette er en fiksjonsfilm, har den tydelige dokumentariske elementer i filmspråket. Særlig i den første delen kan den minne om For harde livet (1989), mens den mot slutten tar en mer actionfylt vending.

Filmen var i alle tilfelle severdig, og det var svært morsomt å se en så sjelden film på 35mm filmrull, med regissøren til stede. Vi håper dette ikke blir siste gang han besøker Cinema Neuf!

Kommentarer: