Besøk av Knut-Anders Løken

Kategori: Filmrull, Regissørbesøk

Cinema Neuf fikk besøk av skøyteekspert Knut-Anders Løken i anledning visningen av Skøytekongen (1953) på filmrulltorsdag 09.02.17. Med seg hadde han en rekke personligheter fra det norske skøytehistoriemiljøet.

Publikum fikk før filmen gleden av å få en innføring i Hjallis’ liv og karriere. Det var spennende å høre en ekspert på området greie ut om en helt unik idrettsmanns historie. Kong Glad var, som kjent, noe helt spesielt. Løken er en av Norges fremste eksperter på området, og jobbet på Hjallis’ eldre dager sammen med ham om bokprosjektene Den gode, gamle, gale istida (1989) og Gull og glis (1990), som begge ble gitt ut i opptakten til at Norge skulle arrangere de olympiske vinterlekene på Lillehammer i 1994.

Samme by er forøvrig hjemstedet til hovedpersonen i Skøytekongen (1953), som i filmen er kalt Hans Hellemo, men, som Løken tydelig viser, åpenbart skal fremstille Hjallis. Hjallis selv vokste opp i Trondheim. Hovedrollen ble spilt av Lasse Kolstad, selv om det opprinnelig var oppe til diskusjon om Hjallis selv skulle spille den. At han ikke var mer tydelig involvert i filmen hadde sammenheng med det senere mye omtalte «profesjonistforbudet». Dette innebar at utøverne ikke hadde lov til å tjene penger på idretten, og kjente profiler ble straffet med utestengelse for selv mindre forséelser. Oscar Mathisen ble blant annet utestengt et år fordi han solgte en pokal.

 

Knut-Anders Løken holder innledning før visningen av Skøytekongen (1953) 09.02.17.

 

Skøytekongen Hjalmar Andersen (Hjallis) sammen med skøyteekspert Knut-Anders Løken i avisen.

Kommentarer: