Besøk av Knut Andersen

Kategori: Filmrull, Regissørbesøk

Torsdag 25. august var vi så heldige å få besøk av regissør Knut Andersen. Mannen bak Norges nest best besøkte kinofilm gjennom tidene, Operasjon Løvsprett (1962), kom denne gangen for å snakke om sin minst besøkte film, og hans personlige favoritt, Marikens bryllup (1972).

Cinema Neuf har gjennom de siste årene hatt glede av å ha besøk av Knut en rekke ganger. Hver gang har han delt generøst og hjertelig på historier fra et rikt liv. Publikum fikk både gleden av en innledende tale før filmen, og en uformell samtale etterpå, med muligheter for spørsmål og betraktninger. Knut forteller at Marikens bryllup (1972) er spesiell for ham fordi den er hans og hans kones «felles barn», da den bygger på deres felles opplevelser, og de samarbeidet om å lage den. Knuts kone, Nicole Macé (1931-2011), skrev manus til filmen. Hun regisserte selv også to spillefilmer, 3 (1971) og Formynderne (1978), som begge vises hos Cinema Neuf dette semesteret, førstnevnte allerede neste torsdag. Knut vil være til stede.

Filmen ble vist på en 35mm-kopi fra Nasjonalbiblioteket, og det er nok en gang en stor glede å kunne ta en norsk film som ikke er utgitt på dvd frem fra glemselsen og vise den i det overlegne formatet den var ment for. Til sist må det også nevnes at filmen ble godt mottatt på visningen, og at alle var enige om at det var en god «liten film», til tross for at kritikerne i 1972 ikke var nådige. Det er undertegnedes mening at det nok var noe de overså.

 

Samtale med Knut Andersen etter visningen av Marikens bryllup (1972) 25.08.16.

Samtale med Knut Andersen etter visningen av Marikens bryllup (1972) 25.08.16.

 

Knut Andersen leser fra boken "Om å bli norsk" av Nicole Macé før visningen av 3 (1971) 01.09.16.

Knut Andersen leser fra boken «Om å bli norsk» av Nicole Macé før visningen av 3 (1971) 01.09.16.

Kommentarer: